21 Ayardayım


   Merhaba, bu hafta atölyemizde nelere oluyor bir bakalım.
Uzun zamandır atölye olarak, hatta sektör olarak 21 ayar yapıyoruz. Biliyorum 21 ayarı ülkemizde doğal olarak duymamış olabilirsiniz. Bizim ülkemizde genellikle 8,14,18,22 ayar kullanılmakta. Diğer yazılarımda yüzeysel olarak bahsetmiştim. Ülkelere göre ayar değişebiliyor. 21 ayarı IRAK kullanıyor. Biz bunu refah seviyesine göre olduğunu düşünüyoruz. Sıcak bölgelerde, yani savaşların sık rastlandığı bölgelerde halkın  daha çok yüksek ayar tercih ettiği görülüyor. Etken, Altının en çabuk paraya dönen emtia olduğunu söyleyebiliriz. Refah seviyesi yükseldikçe, ayar düşüyor ve altın  takı olarak takılıyor.
Tesviye
Döküm Bilezikler İbrahim'in hünerli ellerinde
 Döküm
Ayar ve insanımızın merak ettiği renk konusunu özel olarak bir yazımda anlatacağım. Şimdi atölyemizde, neler yapılacaklara bir bakalım.
    Yaklaşık olarak 4 yıldır incili üretim yapmıyorduk. Geçen hafta aldığımız sipariş incili'idi. Bende her zaman özel bir yeri olan incili takıların üretimi beni olduğu gibi ekip arkadaşlarımı'da heyecanlandırdı.
    21 Ayar düşük ayarlara göre daha yumuşak olduğundan, işlemesi daha kolaydır.


Döküm Ustası İbrahim arkadaşımız mum basarken.

 Siparişimiz döküm olduğundan, Döküm hane ustamız İbrahim, döküme girecek gerekli modelleri hazır hale getirdi. Hazır olan modeller döküm makinesinde 1100 derecede eriyip, döküldükten sonra, işlenmek için tezgaha giriş oldu.

Sinan Ustamız zımpara yaparken
Tezgah'ta küpe, yüzük, bilezikten oluşan siparişimiz, en ufak ayrıntısına kadar tesviye edilip, küçük aparatlar yardımı ile ulaşılabilecek tüm detaylar cilaya hazır hale getirilir.

Erdal arkadaşımız zımparada

 Cila, aynı zamanda yapılan işçiliğin en önemli ünitelerinden biridir. Bir ürün, ne kadar güzel olursa olsun, Ne kadar iddialı bir tasarım olursa olsun, Sonunda gösterecek olan finishi yani cilası ve makyajı'dır. Biz bu konuda oldukça şanslı firmayız.
   CİLA
Selim usta ve arkadaşları Davut, Erdal, Cengiz, İlker
    Mıhlama
   Tesviyeden sonra taşarı takılan ürünler, son bir kontrol için ciladan sonra Tekrar mihlama bölümünde düşükleri kontrol edilmek üzre mihlama ustası Yunus emrenin tezgahına gelir.
Yunus Emre mıhlama
Daha sonra tamamen biten ürünler yıkanıp, cımar (has altın rengi) yapılmak üzre kaplamaya girer.
  YIKAMA
Stim işlemi

 Ürünler renkten sonra inci takım işlemine girer. İnci takma kendi başına bir iştir incinin kalitesi parlaklığı ve renk uyumu çok önemlidir. İncinin doğal, parlak ve pürüzsüz olması kalitesini gösterir.

 İNCİ TAKIMI                                                                    

Batuhan Esti inci takımında
İnci takılmış ürün
                                 
İnci takılma anı
İncinin düşmemesi için, yapışacak zemin temiz, yapışacak Pim uzun ve yapıştırıcı iyi olmalıdır.

Döne hanım kalite kontrolün başında

                                           
Makyaj önemlidir

                                             
Bitmiş ürün
 Has altınla başlar (tık tık) ve bitmiş ürün olarak kadınlara hizmet eder, bizim ürünlerimiz. Kimine hediye bir yüzük, Kimine bir küpe, Kimilerini mutlu bir kadın takar, kimi ürünleri çile çeken kadınlar . Ama hepsinin bir hikayesi olur sahiplerinde ve asla bitmez..........




 
Yeni yazıları takip edip, RSS Besleme İle Okuyun

Comments

  1. Helal olsun vallahi eski günleri özler gibi oldum. Okurken arkadaşlarımı görünce duygulandım. Hepinize başarılar dilerim Allah kolaylık versin hepinize.

    ReplyDelete
  2. Sevgili Mehmet, bizde giden arkadaşlarımızı özlüyoruz. Istanbula yolun düşerse bekleriz. Sevgiyle kal.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )

'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise