Altın, Ayar ve Renk Hakkında Merak Ettikleriniz


    Altın, Güneş gibi parlayan, Dünya'nın en değerli madenlerinden, doğal, parlak sarı, yumuşak, asitlerden etkilenmeyen, paslanmayan, kolay işlenebilen bu özellikleri sayesinde, Takı ve Süs Eşyası olarak kullanılan  eski Çağlar'dan beri bilinen, ve ülkelerin zenginlik ölçütü olarak kabul edilen bir madendir.
   
    Altın Neden Değerlidir ?
Altın Dünya'da kıt kaynaklar listesinde bulunan yer kabuğu elementlerinin 10 milyon'da  2 sini teşkil eder. Altın zamanla bir değer ölçüsü birimi haline gelmiştir. İnsanlar tarafından değiş, tokuş edilebilen en çok güvenilen metal olduğundan, tüm dünya devletleri tarafından, evrensel sabit olarak kabul edilmiş ve ülke zenginlikleri sahip oldukları altın rezervlerine göre değerlendirilmiştir.
 
HAM ALTIN

AYAR NEDİR ?

    Bir çok üllkede karat, ülkemizde ayar olarak bilinen Altın'ın saflık derecesi hakkında bilgilendireceğim sizleri. 24 ayar (1000 miligram )  22 ayar 0.916 mg. 21 ayar 0,875 mg. 18 ayar 0.750 mg. 14 ayar'da 0.583 mg gram başına Düşen altın miktarıdır.
 Buna göre  22 ayar 916 milyem, 18 ayar 750 milyem, 14 ayar 585, 10 ayar 417 milyem, 8 ayar 333 milyem olarak ifade edilir. Aldığınız Yüzük, küpe vs takıların içinde gördüğünüz örneğin 585 damgası Ürünün 14 ayar olduğunun göstergesidir.

    " Renkleri Katkı İçindeki Madenler Belirler"
 Örnek olarak 18 ayarı ele alalım, %25 katkı miktarının tamamını Gümüş koyarsak yeşil, %12,5 gümüş, %12,5 bakır koyarsak Sarı, % 6 Gümüş  % 19 bakır koyarsak Pembe, %25 bakır koyarsak kırmızı altın elde ederiz.



BEYAZ ALTIN
  Beyaz Altın, yeşil altınla aynı özellikleri taşımış olsa'da, son yıllarda daha çok ilgi çekiyor. Platin işlemesi zor pahalı bir maden olduğundan genellikle yeri beyaz altınla dolduruluyor. Katkı malzemesi olarak yeşil ve sarı altındakinin aksine, beyazlatıcı özellikleri bulunan Paladyum, Nikel, Çinko gibi metaller ile ayarlanır. Beyaz altının yansıtıcı özelliği vardır. Kararma, solma yapmaz. Beyaz Altın işlenip cila olduktan sonra, Rodyum (Rodaj) ile kaplanır.
BEYAZ ALTIN
        ZİYNET ALTIN GRAMLARI
  • Çeyrek Ata (çeyrek altın) Ağırlığı  1,80 gram
  • Yarım Ata    ( yarım altın ) Ağırlığı  3,60 gram
  • Tama Ata     ( tam altın Ata Lirası )    Ağırlığı  7,20 gram
  • İki buçuklu Ata altın   Ağırlığı    18,00 gram
  • Berşli Ata Altın (Beşi Bir Yerde ) Ağırlığı 36,00 gramdır. 
ZİYNET ALTIN


  Yukarıda eş, dost, akrabanın sıkça sordukları sorulara yüzeysel olarak cevap verip, okuyucuları'da bu konuda yüzeysel'de olsa bilgilendirmeye çalıştım. Umarım muvaffak olmuşumdur. Sevgiyle kalın.


Yeni yazıları takip edip, RSS Besleme İle Okuyun

Comments

  1. Kayda değer bilgilerle bizleri aydınlattığınız için teşekkürler.. Buna gerçekten ihtiyacımız vardı.

    ReplyDelete
  2. Teşekkür ederim. Bilgi paylaştıkça yücelir. Sormak istediğiniz takıldığınız bir konu olursa altın ve mücevherle ilgili her zaman cevap verebilirim. Ayrıca edebiyat konusunda sizden öğrendiklerimizi tatbik etmeye çalışıyorum. Sevgiler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben de teşekkür ediyorum. Emeğinize ve yüreğinize sağlık.

      Delete
  3. Serdar bey merhaba, blogunuzu pegaspeed ile kontrol etmenizi tavsiye ederim.Google Web magazasında uazantıyı bulabilirsiniz. Blogunuz çok ağır açılıyor. Test ettim, 100 üzerinden 8 puan aldı.Bu 60 ların altına düştüğünde aramalarda problem yaratacak bir durum demektir.Blog yazıları az ancak geleceği parlak bir blog olabilir.Kolay gelsin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adnan bey yazdığınız sitede bende gördüm. Yapılması gerekenleri yapmaya çalışacağım. Takıldığım bir şey olursa, tekrar sizi rahatsız ederim. Ilginiz için tekrar teşekkür ederim.

      Delete
    2. Konuyu anlayış ile değerlendirmenize sevindim.Teşekkür ederim. Her zaman beklerim.Ayrıca rahatsız olmam bir yazar arkadaşıma yardımcı olmamın mutluluğunu yaşarım.Görüşmek üzere.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )

'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise