'' ELMAS '' ( Rose Cuting Diamond )

 
   Merhaba, birkaç ay önce Pırlantayla ilgili yazımda,  Pırlanta ve Elmasın aynı maden olduğunu, isimlerinin kesim farklılığından değiştiğini yazmıştım. Bugün bu farkı görsel ve anlatımla size açıklamaya çalışacağım. Elmas 12-37 cilalı yüzeye ( faset ) sahip altı düzdür. Parlaması yüzeyden olur. Hatta yansıma daha fazla olsun maksatlı alt kısmına foya olarak tabir ettiğimiz jelatin ile kaplanır. Daha büyük boydaki taşların altına ise kurşun kaplanır.



Çok Eski, Çok Değerli

  Elmas, yer kabuğu oluşurken, yani milyarlarca yıl önce oluştu. Anlayacağınız her elmas çok yaşlıdır.Sizin parmağınızdaki yüzük yada kulağınızdaki Elmasta öyle, çünkü en genç Elmas 900 yıllık, en yaşlısı ise 3,2 milyar yıllıktır.
   Son derece yüksek ısı ve basınç altında yer kabuğunun derinliklerinde kristalleşen Elmas, değerli sırlarını yanardağlardaki volkanik lavların yardımıyla dünyanın yüzeyine taşıyana kadar korumuştur.

Nasıl Bulunuyor ?

  İlk Elmas madenciliği Hindistan da 2800 yıl önce başlamıştır. Günümüzde bir çok modern yöntem kullanılsa da, Elmas bulmak çok zorlu bir iştir. Yeri geliyor tek bir Elmas bulmak için, bir evi dolduracak kadar toprağın elenmesi gerekiyor. Bulunanların da çok az bir kısmı mücevherde kullanılabilecek nitelikte olabiliyor.



Elmas Kesimi

 Elmas eski çağlarda kesilmeden montürlerin derinliklerine yerleştirilip, üstte bir kısmı açıkta kalacak şekilde koyu bir parlaklık elde edilirdi. 14. yüz yılda sanatkarlar taşların ışık saçması için kesme ve cilalama tekniklerini araştırmaya başladılar. Günümüzde de geliştirilme ye devam ediyor. Aynı zamanda kesim ustalarının yerini bilgisayar yöntemiyle hesaplanan değişik kesimler aldı. Kesim şekilleri için ( tıklayın )


   Elmas takılar ile uyumlu kıyafetler

  Elmas her renk kıyafetle kullanılabilir. Sonsuzluğu temsil eden ve aynı zamanda Kraliyet takısı da olan elmas faseti az eski bir kesim şekli olduğundan çok eski dönemlerden beri kullanılan ve daha çok Antik takı olarak tasarlanan, 8 ayar kırmızı altınla birlikte daha çok akşam yemeklerde, ciddi toplantılarda takılması uygun olur. Sağlam bir materyal olduğundan korkmadan her fırsatta takılabilir.

Elmas Ve Pırlanta

 Kısaca, Elmas ve Pırlanta arasında fark bulunmamaktadır. Unutmayalım ! ikisi de Elmas taşıdır. ''Pırlanta '' elmasın bir kesim çeşididir. Elmasa gül kesim 12-37 faset ten oluşur.  ( Rose cuting ) denir. Pırlanta kesimi ise 57 faset ten oluşur. 
  Bir daha ki Yazımda görüşmek üzre, Hoşça kalın.



Yeni yazıları takip edip, RSS Besleme İle Okuyun

Comments

Popular posts from this blog

Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )

'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise