Turmalin ve Muhteşem Renkli Dünyası ( TOURMALINE )


Paraiba Turmalini
   

   Doğal taşların büyüleyici Dünyasında dolaşmaya devam ediyoruz. Yazımda Turmalin taşını sizlerle tanıştıracağım. Diğer bir adı gökkuşağının hemen, hemen her renginde doğada bulunan bir taş türü olduğundan,  gökkuşağı taşı olarak da adlandırılır. En yaygın kullanılan tonları kırmızı ve yeşildir. Turmalin taşı kolaylıkla Zümrüt ve Yakut ile karıştırılabilecek kadar güzel ve can alıcı renklere sahiptir aynı zamanda bu iki taşın daha ekonomik alternatif olarak hem takılarda hem de şifa konusunda kullanılmaktadır. Turmalin in önemli özelliklerinden bir tanesi, bir diğerinin içerdiği tonun tamamen aynısına sahip değildir. Bu nedenle tarih boyunca sihirli olduğuna ve tutan kimsenin kötü etkilerden korunduğuna inanılmıştır.


Mavi Turmalin ( Indicolit )

  Dünyanın çeşitli renklere sahip bir taş grubudur. Ancak Turmalin in renkleri sık sık ortaya çıkmazlar ve hepsi iyi derecede bilinmezler en iyi bilinen yeşil Turmalin ve kırmızı (rubelittir). Dünyanın en güzel taşlarından biri Mavi Turmalin gerçekten de çok nadirdir. Mavi Turmalin in çoğunlukla az belirgin yeşil tonları vardır. Güzel aqua marine  mavisi veya Safir'i andıran saf mavi turmalin çok nâdir görülür ve bu yüzden taş severler ve koleksiyoncular tarafından takdir edilir. Turmalin mavisi etrafı uyum yayar ve belki de bu nedenle taş terapistleri mavi Turmalinin insanlarda dürüstlüğü ve hoşgörü geliştirdiğini iddia ederler. Bu nadir mavi taşlar çoğunlukla Turmalin  ülkesi olan Brezilya'da çıkar ancak son zamanlarda Nijerya, Namibya, Afganistan, Pakistan yeni mavi Turmalin kaynaklarına rastlanmıştır. Taş uzmanları bu taş ifade ederken mavi taş anlamına gelen (İndicolit) terimini kullanırlar. Aslına bakılırsa ticarette kullanılan genel bir terimdir.


Paraiba Turmalini
 Benim sevdiğim türü ise Paraiba Turmalini tüm taş severlerde ve onu görenlerde özel bir ilgi, hayranlık uyandırır. Dünyada hiçbir değerli taş böyle olağanüstü canlı turkuaz mavisini gösteremez. Bu nadir ve değerli taş 1980 lere kadar bilinmiyordu  Dünya bu eşsiz keşif için Heitor Dimas Barbosa'ya borçlu. Heitor Dimas  ve onun yardımcıları hiç yorulmadan Brezilya'nın Paraiba eyaleti içindeki pegmatit galerileri ni kazarak yıllar geçirdiler. Barbosa, Paraiba tepelerinin altında bambaşka bir taş bulmak istiyordu. 1981 yılında eski terk dilmiş açık madeninde kazı çalışmalarına başladı 1989 yılının son baharında şimdiye kadar hayal bile edilemeyen bir avuç kadar turmalin kristalini gün ışığına çıkardı. Bir sonraki 5 yıl içinde sadece 400 metre uzunluğunda ve 200 metre genişliğinde Paraiba nın meşhur tepesine yapılan kazılarda yerlebir edildi. Ancak mevcut kaynağın dışında başka bir kaynak ne yazık ki bulunamadı.


   Brezilya Turmalin in Cumhuriyeti olarak  bilinir. Turmalin gurubunun üyeleri neredeyse tüm gökkuşağının renklerine sahiptirler. Uzun bir süre sadece turkuaz mavisi eksikti normalde demir manganez chrome ve vanadyum en güzel renklerinden sorumlu ama paraiba turmalini muhteşem rengini bakır elementine borçludur. Paraiba tepesinde çıkan turmalinler oldukça küçük boyutları sahiptirler 20 gramı aşan kristaller çok nadir bulunabiliyor. Bu nedenle taş tüccarları da mücevher mağazalarında büyük Paraiba turmalini bulmak olasılık değildir. Dünyanın en çok aranan ve en pahalı taşlar arasında yer alan Paraiba Turmalini her geçen gün fiyatı tırmanmaya devam ediyor. Sıkı durun iyi bir Paraiba turmalini fiyatı yakalşık 12000$ ve üstü olarak talep görüyor. 2001 yılında Nijerya'da  parlak mavi, yeşil turmalin e raslandanı ve bu dünyada gerçek bir sansasyon yarattı çünkü o güne kadar Brezilya taşın tek kaynağına  sahipti. Nijerya turmalini o kadar güzel ve yoğun renk göstermiyordu, ancak genel bakışta farkı görmek oldukça zor çünkü, her ikisi de manganez ve bakır içeriyorlar. Afrika turmalinlerin in renkleri daha açık, ancak onlar bugün efsane taşın alternatifi olarak kabul edilyorlar.

Siyah Turmalin (Şörl)

Siyah Turmalin ( Şörl )

  Siyah renkli taşlardan çok çarpıcı mücevherler tasarlanabilir ancak gerçek şu ki, Dünyada  çok az sayıda Siyah değerli taş vardır. En yaygın olan kalsedon grubundan, Oniks siyah olarak üretmek için boyanır. Oniks çokça bulunur ve fiyat olarak çok uygundur. Oniks için değerli mücevher taşı demek biraz zor olur. Elmas ve Spinel gibi taşlar siyah renk te bulunur ama en uygun iyi kalitesi değerli taş kesinlikle Şörl siyah turmalin olur. Şörl olarak da bilinen siyah turmalin, diğer renkleri ile karşılaştırıldığında genellikle çok daha büyük boyutlarda ve uygun fiyatlarda bulunabilir. Şörl Almanya saksonya yakınlarında bulunan bir köyün adıdır. Burada kalay madeninde 1400 yıllarında ilk defa siyah turmalin keşfedildi.
  Siyah turmalini takan kişi tüm olumsuzluklardan korunur ve özellikle stresli dönemlerinde çok faydalıdır. Eğer onu yastığının altına yerleştirirseniz sizi kabuslardan korur evinizin girişinde siyah turmalin kristali sizi kıskanç komşulara karşı da koruyacaktır.

Rubelit


Pink Turmalin

Rubelit

  Yazı başlığından anlayacağınız üzre Turmalin hemen her renge sahiptir. Rubelit ise kırmızı ve şok edici pembe renklerin arasında değişen turmalin ailesinin bir üyesidir. İsmi latince kırmızımsı ''rubellus'' kelimesinden geliyor. Rubeliti diğer pembe turmelinlerden  ayıran çok ilginç bir özelliği vardır. Bir çok kırmızı ve pembe turmalin gün ışığı ve yapay ışık kaynağı na bağlı olarak rengini değiştirirler ve açıkça görülebilen kahverengi tonlarının gösteriler ama bu durumu rubelit için geçerli değildir. Gerçek rubelit yapay ışıkta bile kendi muhteşem rengini korur ve gün ışığında yaptığı gibi parlar.
  Rubelit çok çeşitli şekillerde kesilir ve kesici bu taşı renk değiştirme özelliğini rengin yoğunluğunu mutlaka dikkate almalıdır. Rubelit kaynakları Brezilya, Madagaskar, Mozambik, Pakistan ve Nijerya da dır. Rubelit in  renk yelpazesi oldukça geniş ve  her kadının zevkine uygun bir rubelit rengi vardır.


Sarı Turmalin ( canary tourmaline )

Sarı Turmalin ( canary tourmaline )

 Turmalin renk yelpazesi,  ancak yakın zamana kadar gökkuşağı taşının renk yelpazesindeki saf sarı renk yoktu. 2000 yılının son baharında bu renkli taş yeni bir çeşitliliği ile dünyayı tekrar şaşırttı ve güneydoğu Afrika'nın Malavi ülkesinde harika Sarı turmalin yatakları keşfedildi. Malavi de bulunan sarı turmalin  muhteşem sarı tonlara sahipti ve ünü kanarya takma adıyla dünyanın tüm değerli taş pazarlarına ulaştı. Sarı turmalinin heyecanlandırıcı sarı rengi magnezyum dan kaynaklanıyor ancak tüm kristaller aslında canlı sarı rengini gösteremiyorlar ve bazı ham taşlar yaklaşık 700 derece ısıtılmış fırınlarda belli bir süre geçirmek zorundadırlar. Isıtma işlemi sırasında turmalin deki tüm istenmeyen ikinci tonlar çoğu zamanda kahverengi veya yeşil canlı rengi sarıya dönüştürülür. Büyük sarı turmalin kristalleri çok nadir bulunur ve kesildikten sonra yüzde  %95 i 1 karat ve daha küçük ağırlık ta dırlar ancak tüm diğer  turmalin ler gibi harika niteliklere sahip tirler  kullanımı ve bakımı son derece kolaydır. Sarı turmalin diğer taşlardan ayıran çok ilginç bir özelliği vardır o da ince kokusu bu taşı takan kişi bunu mutlaka fark edecektir. Bazı deneyimli kesiciler özellikle bu taşın üzerinde çalışmayı severler ve onun en iyi kokan taş olduğunu daima söylerler. Neden böyle güzel kokuyor? açıklaması ise sarı turmalin kristallerin madenden siyah bir malzemenin içinde gömülü olarak çıkarlar ve kesme başlamadan önce bu malzemeden ayırmak gerekiyor,  limon suyu ilave edilmiş suda kaynatılırsa siyah katmanları kaldırmak daha kolay olduğu için  Malavi kanarya turmalinleri sadece limonsu hoş renge değil aynı zamanda limon kokusuna da sahiptir .

Yeşil Turmalin


Yeşil Turmalin
 Turmalin renkleri hakkında soracak olursanız çoğu durumda  akla yeşil gelir.Yeşil turmalinin  klasik rengi olarak kabul edilir. Tabiki yeşil turmalin lerin arasında yoğun sarımsı, yeşil, zeytin yeşili, mavi yeşil ve meşhur şişe yeşili veya Brezilya turmalini olarak ifade edilir. Ama artık durum çok farklı ve bu taşların farklı kaynaklardan gelme olasılığı bulunduğunu bilmek çok nadir ve genellikle sadece uzmanlar arasında kullanılan ''Verdelite'' terimi vardır. En doğru yeşil turmalin terimli kullanmak olur. Turmalin oldukça karmaşık bir yapıya sahip küçük miktarda yabancı maddelerin karışımları sonsuz renklisini oluşturuyorlar mesela krom yeşil turmalinin  zümrüt gibi görünmesini sağlar ve zümrüt yeşili turmalin dünyanın en pahalı taşları arasında yer alır. Küçük kristal şeklindeki turmalin hemen, hemen tüm Dünyada bulunabilir ancak büyük ve güzel kristalin kaynakları çok sınırlı büyük boy zümrüt yeşili turmalin yatakları Brezilya, Namibya, Nijerya, Mozambik  ve Pakistan da bulunmaktadır.

Watermelon


Yazım, diğer yazılarıma göre biraz uzun oldu ancak, Turmalin öyle kısacık anlatılacak bir taş değil. Her nekadar yarı değerli taş grubuna giren türleri varsa da , Elmas tan pahalı olanlarına da rastlamak mümkün. Her zevke her bütçeye hitap edebilecek  bir taştır Turmalin. Umarım severek ve ilgiyle okursunuz.  Sevgilerimle. ...

Yeni yazıları takip edip, RSS Besleme İle Okuyun  DMCA.com Protection Status

Comments

Popular posts from this blog

Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )

'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise