Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

Alexandirite

  Merhaba bugünkü yazım Rusların ünlü taşı Alexsandirit hakkına da olacak.  Bizde Zultanite  nasıl Türkiye'ye has bir taş ise, Alexandirit taşı da Rusların taşı olarak bilinir. 1834 yılında urallar da   Tokoyava nehri civarında, Zümrüt madenlerinin yakınlarında keşfedildikten sonra Rus çarının Aleksandr'ın ismi verilmiştir. Hatta keşif, çarın doğum gününde yapılmıştır. Bulunuş tarihi Alexandirit in genç bir taş olduğunu söylese de, soylu bir tarihi vardır. Rus İmparatorluğunun ana renkleri olan yeşil ve kırmızı içerdiğinden kaçınılmaz olarak çarlık Rusyası'nın ulusal taş olmuştur.

 Alexandirit in yüksek kaliteli olanları nadiren bulunur ve mücevher için çok değerli parçalardır. Nadiren kullanılır. Tiffany'nin taş uzmanı Georg Frederick Kunz 1856 -1932 de Alexandirit ten etkilenmiş ve on dokuzuncu yüzyıl sonları, yirminci yüzyılın başlarında yüzük ve diğer takımlardan oluşan özel bir seri hazırlamıştır.
Renk değişimi ( Color Changes )

Alexandrit ve Çarpıcı Özelliği

 Rusların bu çok değerli taşının Dünya çapında ünlü bir taş olmasındaki en önemli özelliği ise şaşırtıcı biçimde rengini değiştirme yeteneğidir. Yeşil veya mavi yeşil olan taş karanlıkta kırmızı tonlara, morumsu kırmızıya, ahududu rengine dönüşebilir bu eşsiz optik özelliği taşıyan kaliteli örneklerini en değerli taşlar  kategorisine koyar.
Asil ( Royal )

Kimyasal Özellikleri,

  Kimyasal özelliklerinden dolayı nadir bulunan bir taştır. Esas olarak krizoberildir. İçerdiği demir, titanyum ve kromla oranı fazla olan krizoberilden ayrılır. Görülmeye değer şekilde renk değişimleri yapan bir taştır. Nadir olarak vanadyum buna etki eder. Bilimsel isimlendirme sistemi ne göre farklı renk değişimleri gösteren taş Aleksandrit olarak adlandırılır. Diğer değerli taşlar gibi aleksandrit milyonlarca yıl önce metamorfik çevrede meydana gelmiştir ancak diğerlerinden farklı olarak oluşumu özel jeolojik durumlar gerektirir. Berilyum elementi ve krom  alexsandirit'i renklendiren maddeler olarak  doğada etkileşime girdiğinde renk oluşturan elementlerdir. Sadece bunlar değildir ayrıca yer kabuğunda en çok bulunan 2 element olan silis te yakut'un yeşil renginin oluşmasında etkilidir. Bu nedenle alexandirit nadir bulunan değerli bir taştır.

Resim yazısı ekle

Nerelerde Bulunur.

 Urallardaki madenlerde bulunduktan sonra Rusya'daki taş madenler ana kaynaklar olarak kalmıştır. Ta ki Rusya'daki maden yataklarının bitti düşünülen e kadar. Özellikle alexandirit için renk değiştiren yapısı diğer madenlerde çok nâdir görülen bir özellik olduğundan bu mucizevi taşa olan ilgi iyice artmıştır.
  Bu durum Brezilya'da 1987 yılında alexandiritin  keşfedilmesiyle değişmiştir. Brezilya alexandirit'i renk değişimi ve iyi bir berraklığı bir arada bulunduruyordu. Böylece taşa olan ilgi farklı bir yükselişe geçti. Brezilya taşlarının yeşil tonları Rusya taşları kadar güçlü değil di ancak renk değişimleri rahatlıkla gözlemlenebiliyor du. Günümüzde Brezilyada'ki hematita madeni dünyadaki alexandrit yataklarının en önemlilerinden biridir. Kedi gözü efekti içeren alexandrit burada keşfedilmiştir. Ayrıca Srilanka da çıkarılır ancak Rusya'da çıkarılanlara göre renkleri daha kötüdür. Gün ışığında yeşil, yapay ışıkla ise kahverengimsi kırmızı görünür. 1990 lı yıllardan itibaren Tanzanya'da da çok iyi örnekler çıkarılmaktadır ayrıca Hindistan, Burma, Madagaskar Zimbabve de çıkarılır. Çok nâdir bulunan bir taş olması sebebiyle taş uzmanları tarafından toplanır özellikle Rusya nın Dünya ya açılmasından sonra Rusya kaliteli alexandiritleri ni  piyasalara sunmuştur.




Aşıklar İçin

 Alexandirit sekiz buçuk sertlik derecesi ile takı kullanımına ve Mücevher yapımına uygun bir taştır. Farklı renk değişimi ne kadar fazla olursa taş o kadar değerli olur. İyi bir alexandrit parlak mavimsi yeşil, rengi gün içinde morumsu kırmızıyı yapay ışık ta gösterebilmeli ve üzerinde istenmeyen kahverengimsi izler içermemelidir. Taşın ilk bulunduğu yer tartışmasız Rusya'dır de bahsettiğimiz taş çok nâdir bulunur ve fiyatı çok yüksektir. İyi kesilmiş bir karat ve daha büyük olan taşlar safir, zümrüt gibi değerli taşlar sınıfına girer.  Alexandirit taş sevenler için anlatılmasına kelimelerin yetmediği bir taştır gizemli rengi farklı mekanlarda ki ışığa göre değişimi kalp atışlarını kıpırdatır ve İnsanları Aşka getirir. Kritik durumlarda kişinin sezgilerine artırdığını ve böylece gelecek için farklı yönlere yönelmesini sağlar. Ayrıca hayal gücüne ilham kaynağı olduğuna yaratıcılığa  katkıda bulunduğuna inanılır.



Kadınları Yukarı Taşır

  Alexandirit çarlık döneminden itibaren en değerli ve bilinir mücevher taşlarından biridir ve üst tabakanın ilgi duyduğu taşlardandır. Özellikle Tiffany co koleksiyonlarından sonra, daima sosyetenin gözdesi olmuştur. Aynı zamanda ortama göre renk değiştirme özelliği taş severler için ayrı bir sevgi oluşmasını sağlar.

  Okuduğunuz için, Yorumlarınız ve şu anda burada olduğunuz için çok Mutluyum sevgilerimle....
 
 


Yeni yazıları takip edip, RSS Besleme İle Okuyun DMCA.com Protection Status

Comments

Popular posts from this blog

Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )

'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise