Topaz


London blue Topaz and Blue Diamond
  Bugün ısıya dayanıklılığı oldukça yüksek bir taştan '' Topazı '' tanıyacağız. Topaz florlu aleminyum silikat AI2 SIO4 ( OH,F )2 yapısında kıymetli taş özelliğine sahiptir. Katışıksız topaz renksiz olabilir hatta pırlanta kesim yoluyla traşlandığında elmasla karıştırılabilir. Topaz sarı, kırmızı, pembe, turuncu, beyaz, mavi ve kahverengi tonlarda doğada bulunabilen, mücevher ve takı yapımına son derece uygun bir taştır. Taşın rengi kararsızdır ve özellikle güneş ışığına maruz kaldığında, renk değişimine uğrayabilir. Mesela Sibirya nın kahverengi topazı güneş ışığında beyazlaşır. 1750 li yıllarda bir kuyumcu Brezilya topazının hafifçe ısıtıldığında pembeleştiğni buldu ve bu metot yaygınlaştı. Böyle topazlara çoğu yerde Brezilya yakutu denir. Nadir bulunan doğal kırmızı topazda bu isimle anılır.


 Topaz Brezilya'nın Ouro Preto bölgesinde çokça çıkar ayrıca Sibirya, Sri lanka ve Nijeryada da topaz yatakları oldukça fazladır.

Topaz kimlik


  • sertlik - 8
  • özgül ağırlığı - 3,5 - 3,6
  • kristal sistemi - ortorombik
  Topazın çeşitli renklerde bulunduğunu yazmıştım. Saydam yada yarı saydam olabilirler. En çok beğenilen ve yaygın olarak kullanılan ise blue topaz ( mavi topaz ) dır.


Smoky Topaz

Doktor gibi

  En güçlü ve en kudretli taşlardan biri olarak bilinen topaz bir çok hastalığa iyi geldiği bilinir. Bu özelliği topaz taşını çok değerli taşlardan biri konumuna getirmiştir.
 Yaygın inanışa göre göz hastalıklarına, salgınlara ve veba hastalıklarına, korku yenmeye iyi gelir. Aşıkların arasındaki sürtüşmeleri giderir. Kişinin sanatsal yönlerini açığa çıkarır, Zihni sakinleştirir, bedeni gevşetir.



Topaz modası

 Topaz uzun yıllardan beri kadınların vazgeçilmez takıları arasında yerini almış ve güncelliğini günümüze kadar artarak korumuştur. Özellikle london blue enfazla tercih edilen rengidir. Aynı şekilde sky blue çok aranan ikinci tercihtir. Swiss blue ise bu ikiliden rengi biraz daha açık olması sebebi ile ikilinin biraz gerisinde kalır. Günümüzde topaz pırlantalı mücevherler, altın ve gümüş takılarda sıkça kullanılmaktadır. Mavi, Pembe ve Smoky Topazlar en fazla tercih edilenlerdir.
Pink Topaz


  Topaz çok pahalı olanları olduğu gibi makul fiyatlara da bulunabilir bir taştır. Kadınların her zaman ve her fırsatta takabileceği bir mücevher taşıdır.

Mistik Topaz
Gümüş 110 tl
Yazımda topazla ilgili bilgi paylaşımında bulundum umarım bir daha ki yazımda burada buluşuruz. Sevgilerimle.........


Yeni yazıları takip edip, RSS Besleme İle Okuyun DMCA.com Protection Status

Comments

Popular posts from this blog

Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )

'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise