Labradorit ve gizemli ışıkları


 Merhaba, blog yazılarımı okuyanlar ve benimle hayatı paylaşanlar Doğal taşlara ve mücevher taşlarına olan ilgimi bilirler. Bir kaç senedir yakından araştırmak istediğim taşlardan biriydi Labrodirit. İlgimi çeken bir durum vardı bu taşta. Labradorit dıştan bakıldığında metalik bir görüntüde fakat ışık altında adeta kendini kaybeden bir yapısı var renkten renge bürünebiliyor. Hele güneş ışığı altında yansıtıcı etkisiyle şaşırtıcı güzellikte mavi ve yeşil tonlar ortaya çıkarıyor. Şimdi hep birlikte bu taşı tanıyalım.


Labrador Yarımadasından

   Labradorit, Pater Adolf tarafından 1770 yılında Kanada'nın Labrador Yarımadasında bulunan bir taştır. Magnatik kayaçlarda oluşan, ışığı yansıtıcı etkileri olan, eşsiz güzellikte bir taştır. Rengi metalik mavi tonlarda ve yeşilimsi renk tonlarında doğada bulunan bir taştır. Labradorit taşı güneş ışığına tutulduğunda ise eşsiz çeşitlilikte renkler sergiler.

 


Finlandiyada Spektrolit

  Dünyada Hindistan, Finlandiya, Meksika, Madagaskar Rusya, ABD ve Kanada gibi ülkelerde çıkarılmaktadır. 1970 yılında Ülkemizde Trakya bölgesinde rastlanmıştır.
 Günümüzde labradorit taşı Finlandiya ve Madagaskar da bulunur ve taşın adını veren Labrador bölgesi artık aktif değildir.
 Finlandiya'da 1963 yılında farklı bir Labradorit çeşidi  bulunmuş. Spektrolit adını alan bu taş, Finlandiya'nın ulusal taşı olarak kabul edilmektedir. Eski dönemlerde yapılan inşaatların temelinede labradorit taşı koyulur ve taşın yapılan inşaata şans getireceğine inanılırdı.  Parlaklık ve renk yelpazesi nedeniyle spektrolit taşı labradorit feldispat ın en çok tercih edilen tür olarak kabul edilir.
 Labradorit Tek yönlü kristal yapısı nedeniyle kırılabilir ve bu yüzden onu kolye ve küpelerde kullanmak daha uygun olabilir. Yüzük olarak kullanmak Sadece özel günler için Tavsiye edebilirim.




Uygun fiyatlarda

 Labradorit çok yaygın bulunan ama pek bilinmeyen makul fiyatlı bir taştır. Farklı bir kolye veya bir küpeyi uygun  fiyatlara bulabilirsiniz.   Taşın parlaklığı ve belirgin Labradorit ışık saçma özelliği en önemli seçim kriterleri olmalıdır.

  Kalsiyum, Sodyum, Alüminyum silikat Bileşimi olan Labradorit feldspat grubu mineralleri içinde değerlendirilmektedir. Çoğunlukla yeşil ve mavi arası geçişleri olmaktadır. Bazen de mor altın sarısı ya da kırmızı renk geçişleri olan taşlara rastlanmaktadır. Kendine has bir parlaklığı vardır sertlik derecesi 6 ile 6 buçuk arasında değişmektedir saydam yada yarısaydam olabilen  Labradorit, özelliği hareket ettirildiğinde veya yeri değiştirildiğinde renginin değişmesidir renk değişmeleri taşın yapısında bulunan manyetik parçaların ışığı yansıtması sonucu gerçekleşmektedir.  Beyaz olanı aynı aileden Aytaşı , Moon Stone ile karıştırılmaktadır.
Labradorite


Bilinen faydaları


  • Gözler için faydalıdır
  • Gece görüşünü güçlendirir
  • Yüksek kan basıncının dengelenmesinde faydalıdır.
  • Omurga hastalıkları, kalsiyum eksikliği, aşırı üşüme şikayetlerinde faydalı olur.
  • Daha iyi odaklanmayı ve konsantre olmayı sağlar.
  • Ruhsal anlamda iyileştirmede kullanılabilmektedir.

Benim taşlarımdan biri

Üç tane aldım.
   Geçtiğimiz ay yabancı menşeli bir siteden 3 adet labradorit siparişi, verdim. Fakat boyutlarına dikkat etmeden sipariş ettiğim taşlar oldukça büyüktü. Benim takı yapma hayalimde geçici olarak suya düştü kargo geldiğinde, avuç içini dolduracak büyüklükte taşı görünce sükutu hayale uğradım. Daha sonra taşları incelemeye alığımda ise gerçekten de taşın içinden yansıyan gizemli bir parıldama taşı oldukça değişik kılıyordu. İri boylara sahip olan taşları eve götürüp televizyon ünitesinin üzerine koydum. Arada bir alıp, elimde tutuyorum ve yansıma oyunlarını seyrediyorum. Stres için oldukça iyi bunu söyleyebilirim. En kısa zamanda takı yapabilecek boyutta sahip olup, bir adet kolye veya yüzük yapmak istiyorum. Tabiiki nasip olursa onuda buradan paylaşacağım.

  Labradorit derinden yansıyan  mavisi, parıldayan yeşiliyle huzur veren bir taş olarak kolayca sahip olup takabileceğiniz türden doğal bir taştır. Şimdilik bukadar. Severek okuduğunuzu umuyorum .
 
     Bir daha ki yazımda buluşmak üzre hoşçakalın.


  

Comments

  1. Spectacular stones and amazing design dear friend :-*

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Ooo Rusların Taşı Alexandrite '' Russians Stone Alexandirite ''

Baltıkların Doktor Taşı, Kehribar ( AMBER )

'' Moda Taşımız TURKUAZ '' Türk taşı ( Firuze ) Turquoise